O Daryogi

Na vadbah povezujemo telo z razumom in se ekstra zabavamo. Naša joga ni samo telovadba in brezčutno razmigavanje.
Ukvarjamo se sicer z asanami, a asane so zgolj nepomembna zunanja forma, ki je kot prevozno sredstvo,
ki nas popelje v nove dimenzije.

Natančna navodila, ki jih v asanah predlagamo svojim mišicam, nas pripravijo do tega,
da um neha tavati vseprek, ampak pride globoko v telo, v pristne občutke, ki so samo naši in se srečamo s svojo globino, s svojim širnim notranjem vesoljem. Le tam lahko najdemo naše najgloblje vrednote in cilje. Vadimo se v samoopazovanju in koncentraciji pozornosti. Sprejemamo svojo pristnost. Sprejemamo svojo temo, svoje najgloblje strahove in dvome. S sprejemanjem izničimo njihovo moč.

Ko nadzorujemo svoje telo, se lahko tudi dvignemo nad naše spontane misli, se jih zavemo in jih preusmerimo v želeno smer. Vsak zase si izbere cilj, ob kateremu mu zaigra v duši in redno osredotočamo svojo pozornost na stvari, dogodke in resničnosti, ki so v vibraciji našega cilja. Naučimo se redno misli obračati k želenemu cilju. Med meditacijo na različne načine preigravamo dogajanje, kjer je nas cilj že dosežen. Ko imamo pred seboj navdihujoč cilj, nas preveva življenjska moč, ob kateri se veselimo življenja, smo dejavni, ustvarjalni in zlahka uresničimo svojo voljo. Dobimo sposobnost, da dosežemo stvari, o katerih si prej še sanjati nismo upali. Naša vadba ne postane samo redna tedenska vadba telesa, ampak svetilnik, ki nam razsvetljuje pot in kaže, kam usmerjati svoja jadra v poslovnem in osebnem življenju, da postanemo/ostanemo osebno izpopolnjeni in srečni.

Naše vadbe radi obiskujejo:
uspešni športniki (iron-man, dve dobitnici olimpijskih medalj, tekmovalka v svetovnem prvenstvu v slalomu in veleslalomu, maratonske tekačice),
nadobudne babice, ki z veseljem še več energije dajejo svojim vnukom in vnučkam,
študentke in študentje naravoslovja in družboslovja,
učiteljice,
vzgojiteljice v vrtcu,
računovodkinje,
pridne, skrbne mamice,
natančne bančnice,
uspešne profesorice na fakulteti,
prijazne prodajalke,
ustvarjalni programerji,
uradniki,
pridelovalci hrane,
privatnice in privatniki
živilski tehnologi in še bi lahko naštevali.

Vsem vadečim je cilj živeti izpopolnjeno življenje, ustvarjanje sreče od znotraj navzven in upravljanje svoje realnosti. Darja, ki vodi vadbe, se je več let usposabljala pri številnih Iyengar učiteljih kot so M. Forbes, M. Eckl, K. Gardiner, E. Repassy, J. White, V. Jandov, L. Berkely, M. Manos, itd. Vadba je usmerjena tako, da se aktivira mišice in se varuje sklepe, asane se izvaja na način, da se hrbtenico oživlja in medvretenčne ploščice dobijo še več prostora, proces staranja se obrača v smer pomlajevanja telesa, pripomočki pa delajo vadbo še prijetnejšo in razburljivejšo.

Pridi in poskusi, če ti naša vadba ustreza. Vadimo na Viču, v Ljubljani in v hotelu Prebold, blizu krajev Tabor, Polzela, Žalec, Šempeter v Savinjski dolini, Prebold, Celje, Gotovlje, Kasaze, Levec.

Natančna navodila za izvedbo asan kot pri Iyengar jogi nam pomagajo, da resnično stopamo v stik s svojim telesom, in to ne narahlo, ampak resno. Tu ni blefiranja, takoj se vidi ali so glavne delujoče mišice v akciji in jih um nadzira ali um raje plava naokoli.

Včasih se nam položaj zdi otročje lahek – npr. stegnit roke - Urdhva Hastasana, a ko dlje časa vztrajamo v popolnem raztegu komolca in rotaciji bicepsov, postane enostaven gib mogočen izziv za našo vztrajnost. Se sidramo, z aktivnim delom stopal v stoječih položajih ali sidranjem nog v sedečih položajih. Obvladujemo energijo prizemljenosti in hkrati širimo svojo moč v vse stani neba, kot mogočno drevo, ki se ne boji usmerjati svojih ciljev v nemogoče višave.

Kadar želimo telesu pokazati že končne občutke izpopolnjene asane, včasih uporabimo pripomočke kot so trak, kvader, odeja, peščeno vreča…. Z inverzijami se ne bojimo obrniti svojega zornega kota diametralno naokoli, da lahko na isto stvar pogledamo v popolnoma drugačni luči, mehčamo napetosti vratu in ramen ter hrbtenico postavimo v položaj, kjer se vretenca ne sesedajo ampak se prostor med njimi širi. Pri tem včasih, kadar smo tako razpoloženi, uporabimo joga steno, joga vrvi za medenico, pene ali stole. Upamo si obračati pretoke sokov, ker želimo vplivati na svojo kemijo telesa, tudi z Sarvangasano, svečo.

Izzivalno odpiramo prsnico, ranljivi del sebe krepimo in se učimo pokončnosti navkljub vsem, kar nam v življenju prizadaja bolečino in pred bolečino končno prenehamo panično bežati ter jo tako premagamo, da izgine.

Stopimo tudi v svoje meje, ki se nam včasih zazdijo nepremagljive, a postopne asane nas pripeljejo v končno asano, kjer velikokrat premagamo sami sebe. Med vadbami se bodrimo, skupaj premagujemo navidezne ovire svojega telesa in najimenitnejše je, ko se zasliši vdih, JA TO ! Odprti smo za izzive našega življenja in to z močno pripravljenostjo trdno delati za stvari, za katere čutimo poklicanost.

Včasih odidemo v končno sproščanje (Šavasano) tresočih se mišic, a um je popolnoma prazen, telo je v stiku s seboj in prav praznina uma in živost telesa je pogoj za ustvarjalnost in motivacijo, da se raje odločimo slediti svojemu srcu navkljub tveganjem. Izberemo pogum pred pasivnim prebijanjem iz dneva v dan.

Torej, če mislite, da boste pri vadbi naše joge ostali notranje hladni, se motite. Če je v Vas še kaj mehkužnosti, Vam zagotovim, da bo odšla z vztrajno vadbo sama od sebe. Daryoga Vam ne bo naredila samo lepega, močnega in usklajenega telesa, ampak tudi močno voljo in usmerjenost v stvari, ki so Vam v življenju resnično pomembne.

Vabljeni, da preizkusite njen učinek na vadbah.